Werkzaamheden

Wat wij voor u kunnen doen

  • Echo & röntgen
  • Chirurgie
  • Bloedonderzoek
  • Microscopisch onderzoek
  • Gebitsverzorging

Echo & röntgen

Echografisch onderzoek

Voor het maken van een echo is géén narcose nodig, mits het huisdier rustig kan blijven liggen. De echo vindt plaats op de onbehaarde huid. In de meeste gevallen is scheren daarom noodzakelijk. Verder is het echografisch onderzoek pijnloos. Echografie wordt gebruikt bij het onderzoek naar afwijkingen (of dracht) in de buik en bij het onderzoeken van het hart.

Röntgenologisch onderzoek

Röntgenologisch onderzoek vraagt om een volstrekt stilliggend dier. Narcose is daarom in de meeste gevallen noodzakelijk. Daarnaast is bescherming van de dierenartsen / praktijkmedewerkers tegen röntgenstralen nodig; bij overdosering zijn röntgenstralen gevaarlijk! Ook beschikken wij over een dentale röntgen, speciaal voor tand- en bekproblemen.

Chirurgie

Operatieve ingrepen worden dagelijks uitgevoerd op de praktijk in Oostburg. De meeste standaard ingrepen worden bij ons gedaan, zoals sterilisatie of castratie hond / kat / konijn / knaagdier, wegname van tumoren, amputaties enzovoort.

Wanneer de dieren slapen en voorzien zijn van een infuus in de bloedbaan worden zij voorbereid op de ingreep. Zij worden geschoren en gewassen en krijgen een slangetje in hun luchtpijp. Ze worden aangesloten op de gasnarcose, krijgen (extra) zuurstof toegediend en worden op bewakingsapparatuur aangesloten. Deze houdt de hartfrequentie, hoeveelheid zuurstof in het bloed, CO2 in de ademlucht en de temperatuur van het dier in de gaten. Voorafgaand aan elke ingreep wordt een pijnstiller toegediend en, indien nodig, antibiotica. Een goede pijnstilling speelt een belangrijke rol bij het herstel na een chirurgische ingreep.

Na de operatie gaat het dier naar de recoveryruimte en kan hier rustig uitslapen in de couveuse, op/onder een kleed met een warmwaterkruik en eventueel een warmtelamp. Warmte, rust en goede controle is onmisbaar om goed en rustig uit een narcose te ontwaken. Wanneer het dier goed wakker is en weer kan lopen mag hij/zij naar huis.

Bloedonderzoek

Voor een bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit een bloedvat. Meestal gebeurt dit uit de poot van het dier of uit de hals. Veel onderzoeken kunnen op de praktijk plaatsvinden. Voor sommige onderzoeken wordt het bloed opgestuurd naar een veterinair laboratorium.

Microscopisch onderzoek

Onder de microscoop kunnen urine, ontlasting, huidafkrabsels en oorsmeer in detail bekeken worden, zodat datgene wat met het blote oog niet zichtbaar is zichtbaar wordt. Tevens kan van het huidafkrabsel een schimmelkweek worden ingezet en/of een bacteriologisch onderzoek worden uitgevoerd. Ook kan na het aanprikken van bultjes m.b.v. de microscoop beoordeeld worden om welk weefsel het gaat, een zogenaamd aspiratiebiopt.

Gebitsverzorging

Bij de ouder wordende hond en kat is verzorging van het gebit noodzakelijk ter voorkoming van tandwortel- en tandvleesaandoeningen. Bij een zogenaamd "mondtoilet" is een narcose nodig; naast tandsteenverwijdering en polijsten van de tanden vindt zonodig verwijderen danwel vullen van gebitselementen plaats.